Cursisten aan het woord

 

IK BEN GEEN LERAAR. ALLEEN EEN MEDEREIZIGER AAN WIE JE DE WEG HEBT GEVRAAGD

IK WEES VOORUIT – ZOWEL VOOR MEZELF ALS VOOR JOU

George Bernard Shaw

 

Opleiding Theesommelier, wat een geluk dat ik deze cursus ontdekte. Ik twijfelde nog even.... zou ik hier wel passen als niet-professionele theeliefhebber? Mijn liefde en interesse voor thee was er al jaren, de zin om me bij te scholen ook. En tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik uit bij de Thee Academie Vlaanderen van Robin en Gianni. Op hun website vond ik veel heldere info en na een kennismaking met de leslocatie en het team Robin & Gianni wist ik: dit wil ik gaan doen! Weg waren de twijfels! Elke lesdag was een boeiende dag waar ik naar uitkeek omwille van het rijke aanbod van kennis op vele vlakken. Een geslaagde mix van informatie, geschiedenis, beetje plantkunde en een passende dosis aardrijkskunde neemt ons mee op theereis langs de theelanden. De syllabus is aangenaam opgebouwd met foto's, landkaarten en didactische tijdslijnen, het vormt een kwalitatief en gebruiksvriendelijk totaalpakket. Deze brede kennis vormt een stevige basis die helpt om je te verdiepen en in te leven in alles wat thee omvat. Bij de start van elke lesdag zitten we samen met een heerlijke kop, allen in de ban van thee. Bovenaan mijn ervaring staat het samen zetten, ruiken, proeven en ontdekken van vele theeën binnen alle theeklasses. Robin en Gianni besteden veel tijd aan het gebruiken van de zintuigen bij het proeven: geuren, aroma's, smaken en mondgevoel benoemen. We krijgen veel kansen om een thee te ontdekken en zijn smaken en geuren te ervaren. Mijn smaakpalet groeide en door deze praktijk kreeg ik alsmaar meer inzicht in het verband tussen het telen per locatie, de plukwijze en de verschillende productieprocessen enerzijds en het zetten en smaken van de thee anderzijds. Voor mij is de kennismaking met diverse zetmethoden van alle soorten thee een belangrijke meerwaarde. De kwaliteit van deze opleiding is zeer goed op alle vlakken. Ik kan nu verder bijleren, theeën ontleden en bouwen aan mijn kennis omdat de cursus mij meer zekerheid gaf om te vertrouwen op mijn zintuigen en het ervaren van theeën en hun smaakprofiel. Elke keer opnieuw is thee drinken voor mij een geniet-moment en ik kijk ook uit naar het volgen van een masterclass en in de toekomst eventueel nog de vervolgopleiding thee@food. De medecursisten en het aangename duo Robin en Gianni zijn een geschenk dat je er zomaar bovenop krijgt.
BIANCA VANHAMEL
Theesommelier
Zeer onverwachts kwam het begrip theesommelier en de Thee Academie van Vlaanderen op mijn pad. Al even impulsief schreef ik me in voor de cursus, een impulsieve beslissing die vanaf moment één juist aanvoelde. Jullie hebben me begeleid doorheen de wereld van thee en hierdoor een (thee)wereld geopend voor mij. Een wereld waarvan ik hoop nog veel te mogen ontdekken, alleen en samen met andere theeliefhebbers. Dankjewel om me te gidsen in de wereld van thee, aroma’s, zintuigen, culturen, gebruiken en zoveel meer. Dankjewel voor jullie kennis, vriendschap en enthousiasme.
YONI JANSSENS
Trotse Theesommelier
Ik kwam al lang intuïtief in de wereld van de thee terecht omdat ik quasi geen alcohol meer kon verdragen en zocht naar een waardig alternatief om bij maaltijden te drinken. In eerste instantie begon ik Japanse thee-ceremonie te studeren aan de Urasenke school in België (bij Staf Daems) en hoorde daar ook al wel eens over thee-“sommeliers”. Ik zag ook Ann Vansteenkiste haar eerste stappen zetten en in mijn woonplaats Lier Kristin van Eetvelt. Soms gaan dingen traag. Na veel vragen en zoeken viel geregeld de naam Robin Boels. Ofte: Thee-Academie Vlaanderen. Een instituut (tot voor kort) vertegenwoordigd door één man. De opleiding tot thee-sommelier bij Robin of aan de Thee Academie Vlaanderen is een volwaardige opleiding die een immense schat aan materiaal biedt waarop iedere liefhebber of professional jarenlang kan terugvallen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan na-service waardoor een band blijft bestaan tussen verschillende alumni. Voor mij is in de weg van thee de opleiding tot sommelier ook veel-betekenend. Thee is mijn zoveelste passie geworden.
KARIN KEUTGENS
Kunstenaar / Theesommelier / Expert muurschilderingen en stuc
Na alle workshops gevolgd te hebben in Brugge en toch wat getwijfel, waagde ik de stap en schreef ik me in voor de opleiding Theesommelier. Die twijfel bleek achteraf nergens voor nodig. Met open vizier, veel opgedane kennis en nog meer interesse in thee studeerde ik af. Robin is een fantastische gastheer en neemt je stap voor stap mee op ‘theereis’. Zijn expertise is ongezien.  Elke les worden meerdere thee’s gezet en geproefd en je wordt aangemoedigd om te benoemen wat je proeft, alles is OK, niets is fout. Je leert over de verschillende zetmethodes, wordt ingewijd in de factoren die het theeblad kunnen beïnvloeden (klimaat, schaduw, terroir, bemesting, hoogte, …) en wat de invloed daarvan is op de smaak. Nooit gedacht dat over thee zoveel te leren viel. De opleiding was in Brussel – daar had ik eerst niet op gerekend. Maar dat viel zeer goed mee. Het is wat je ervan maakt. Ik startte de lesdag met een korte wandeling waardoor ik Brussel leerde kennen en appreciëren. Nog vóór de les even snuisteren op de markt of genieten van een koffie werd snel een nieuwe leuke gewoonte.
KELLY VANTORRE
Theesommelier
Ik begon met de opleiding theesommelier om klanten beter te kunnen adviseren bij de aankoop van thee in mijn winkel Kwizien. Maar ik ontdekte dat er veel meer over thee te leren viel. En dat er zoveel pure smaken en soorten uit diverse regio’s aan bod kwamen. Het is een boeiende cursus doorheen de theelanden die door Robin met heel veel vakkennis en passie gebracht wordt. Dat ik ook de cursus tea & foodpairing volgde, was een logisch gevolg gezien koken al jaren mijn passie is. Nu weet ik perfect hoe ik thee als wijnvervanger bij een smaakvolle maaltijd kan serveren.
ELS PETERS
Theesommelier
Ik keek elke maand reikhalzend uit naar de dag dat we, een geweldige groep mensen, professionelen en liefhebbers, opnieuw samen kwamen om te ontdekken, te proeven, en te luisteren naar een gepassioneerde Robin. De opleiding die ik genoten heb bij Robin en Thee Academie Vlaanderen overtrof al mijn verwachtingen. Als een echte gids laat hij je ontzettend veel aspecten van thee zelf ontdekken, van zetmethodes tot smaakprofielen tot … en motiveert hij je om zelf een eigen weg te zoeken in de gigantische wereld van de thee en om deze passie te delen met iedereen.
TOM REINHARD
Theesommelier
Als verloskundige hielp Robin het camellia-sinensis-kind in mij baren. Als goeroe zegende hij mij in zijn gong fu cha-tempel en als theemissionaris wist hij mij te bekeren en besprenkelde hij mij kwistig met gewijd oolongwater. Robin verdient het opgenomen te worden in de orde van de Chinese gulden draak.
DIRK DEMEYERE
Theesommelier
Ik was al jaren in de ban van thee, maar wilde veel meer dan enkel thee drinken. En dat 'meer' heb ik mogen ervaren tijdens de boeiende opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen. Robin, die zelf begeesterd is door thee, was niet alleen mijn leraar, maar ook mijn mentor. Hij heeft me laten proeven, ruiken, voelen, ontdekken, verwonderd staan. Mijn passie voor thee werd alsmaar groter. En die passie wil ik nu graag delen met anderen.
INGE HUYBRECHTS
Theesommelier
Passie … Wanneer onthult de passie zich? Kiezen wij haar of kiest zij voor ons? Sinds een drietal jaar stond er op mijn ‘to do’ lijstje:‘cursus thee volgen’. Het bleef echter op de achtergrond. Met de jaren werd het gevoel om iets met thee te doen dwingender. Een afspraak met Robin Boels van de Vlaamse Thee Academie geregeld. Toen kwam het binnen. Het sijpelde niet rustig binnen. Het leek wel een Tsunami. Thee brengt alles samen waar ik van hou: reizen, China, Chinees, spiritualiteit, natuur, koken, … zoals het ook mensen samen brengt. Hier wil ik mij in verdiepen. Mij laten overspoelen door zijn diversiteit en mij laten ontroeren door zijn complexheid. Volgens mij kiest de passie ons op het juiste moment en ik ben zeer dankbaar dat ik dit avontuur mag aangaan !
KLAAS VAN DE CRUYS
Theesommelier
Scroll naar boven