Cursisten aan het woord
IK BEN GEEN LERAAR. ALLEEN EEN MEDEREIZIGER AAN WIE JE DE WEG HEBT GEVRAAGD
IK WEES VOORUIT – ZOWEL VOOR MEZELF ALS VOOR JOU
George Bernard Shaw
			Opleiding Theesommelier, wat een geluk dat ik deze cursus ontdekte. Ik twijfelde nog even.... zou ik hier wel passen als niet-professionele theeliefhebber? 
Mijn liefde en interesse voor thee was er al jaren, de zin om me bij te scholen ook. En tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik uit bij de Thee Academie Vlaanderen van Robin en Gianni. Op hun website vond ik veel heldere info en na een kennismaking met de leslocatie en het team Robin & Gianni wist ik: dit wil ik gaan doen! Weg waren de twijfels! Elke lesdag was een boeiende dag waar ik naar uitkeek omwille van het rijke aanbod van kennis op vele vlakken. Een geslaagde mix van informatie, geschiedenis, beetje plantkunde en een passende dosis aardrijkskunde neemt ons mee op theereis langs de theelanden. De syllabus is aangenaam opgebouwd met foto's, landkaarten en didactische tijdslijnen, het vormt een kwalitatief en gebruiksvriendelijk totaalpakket. Deze brede kennis vormt een stevige basis die helpt om je te verdiepen en in te leven in alles wat thee omvat. 
Bij de start van elke lesdag zitten we samen met een heerlijke kop, allen in de ban van thee. Bovenaan mijn ervaring staat het samen zetten, ruiken, proeven en ontdekken van vele theeën binnen alle theeklasses. Robin en Gianni besteden veel tijd aan het gebruiken van de zintuigen bij het proeven: geuren, aroma's, smaken en mondgevoel benoemen. We krijgen veel kansen om een thee te ontdekken en zijn smaken en geuren te ervaren. Mijn smaakpalet groeide en door deze praktijk kreeg ik alsmaar meer inzicht in het verband tussen het telen per locatie, de plukwijze en de verschillende productieprocessen enerzijds en het zetten en smaken van de thee anderzijds. Voor mij is de kennismaking met diverse zetmethoden van alle soorten thee een belangrijke meerwaarde.  De kwaliteit van deze opleiding is zeer goed op alle vlakken.
Ik kan nu verder bijleren, theeën ontleden en bouwen aan mijn kennis omdat de cursus mij meer zekerheid gaf om te vertrouwen op mijn zintuigen en het ervaren van theeën en hun smaakprofiel. Elke keer opnieuw is thee drinken voor mij een geniet-moment en ik kijk ook uit naar het volgen van een masterclass en in de toekomst eventueel nog de vervolgopleiding thee@food.
De medecursisten en het aangename duo Robin en Gianni zijn een geschenk dat je er zomaar bovenop krijgt.		
		 
				BIANCA VANHAMEL
				Theesommelier
			
			Zeer onverwachts kwam het begrip theesommelier en de Thee Academie van Vlaanderen op mijn pad. Al even impulsief schreef ik me in voor de cursus, een impulsieve beslissing die vanaf moment één juist aanvoelde. Jullie hebben me begeleid doorheen de wereld van thee en hierdoor een (thee)wereld geopend voor mij. Een wereld waarvan ik hoop nog veel te mogen ontdekken, alleen en samen met andere theeliefhebbers. 
Dankjewel om me te gidsen in de wereld van thee, aroma’s, zintuigen, culturen, gebruiken en zoveel meer. 
Dankjewel voor jullie kennis, vriendschap en enthousiasme. 		
		 
				YONI JANSSENS
				Trotse Theesommelier
			
			Ik kwam al lang intuïtief in de wereld van de thee terecht omdat ik quasi geen alcohol meer kon verdragen en zocht naar een waardig alternatief om bij maaltijden te drinken. In eerste instantie begon ik Japanse thee-ceremonie te studeren aan de Urasenke school in België (bij Staf Daems) en hoorde daar ook al wel eens over thee-“sommeliers”. Ik zag ook Ann Vansteenkiste haar eerste stappen zetten en in mijn woonplaats Lier Kristin van Eetvelt. Soms gaan dingen traag. Na veel vragen en zoeken viel geregeld de naam Robin Boels. Ofte: Thee-Academie Vlaanderen. Een instituut (tot voor kort) vertegenwoordigd door één man. De opleiding tot thee-sommelier bij Robin of aan de Thee Academie Vlaanderen is een volwaardige opleiding die een immense schat aan materiaal biedt waarop iedere liefhebber of professional jarenlang kan terugvallen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan na-service waardoor een band blijft bestaan tussen verschillende alumni. Voor mij is in de weg van thee de opleiding tot sommelier ook veel-betekenend. Thee is mijn zoveelste passie geworden.		
		 
				KARIN KEUTGENS
				Kunstenaar / Theesommelier / Expert muurschilderingen en stuc
			
			Na een moeilijke periode achter de rug te hebben gehad, had ik voor mezelf de beslissing gemaakt om mijn passie en voorliefde voor thee meer prioriteit te geven in mijn leven. Ik was eerst begonnen met zelfstudie, dingen opzoeken, notities maken, dingen uittesten, maar al snel kwam ik op de website van Thee Academie Vlaanderen terecht. Binnen de 5 minuten wist ik zeker dat ik mij hiervoor wou inschrijven en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Zelf opende ik een theewinkel 2 maanden voor de opleiding begon, ik dacht we springen gewoon en we zullen wel zien wat er op ons pad komt. In september 2022 startte ik uiteindelijk met de opleiding van theesommelier en het was voor mij een perfecte ervaring. Alles wordt gedetailleerd uitgelegd en beschreven, waardoor je met de grootste zorg volledig wordt ondergedompeld in de wereld van de thee. Voor mij waren de lessen elke maand een moment om naar uit te kijken, nieuwe dingen te proeven en te ontdekken. De opleiding was dan ook de perfecte aansluiting bij de winkel die ik opgestart heb, waardoor ik na elke les extra dingen wou gaan toevoegen. Ik kan de opleiding aan iedereen aanraden die zijn passie voor thee verder wil ontdekken en wil dan ook Robin bedanken voor de fantastische begeleiding!		
		 
				CHARLOTTE GROETENBRIL
				Theesommelier / Relaxation by Charlotte Groetenbril
			
			Bedankt Robin voor het aanbieden van deze cursus en het delen van al jouw kennis. Deze opleiding is uniek in Vlaanderen en geeft een ruim en diep inzicht in de fascinerende wereld van thee. Je hebt op een boeiende manier een overzicht gegeven van de verschillende theeklassen, productieprocessen, ceremonies en culturen. Deze materie is één groot kluwen dat stap voor stap ontknoopt werd. Ik keek elke keer uit naar de opleidingsdag en mijn honger werd telkens opnieuw aangewakkerd om meer te willen weten. De opleiding heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. Ik besef het vaak nog niet zelf, maar mensen in mijn omgeving staan versteld van de stappen die ik het afgelopen jaar heb genomen. In september nog heel onzeker over wat de toekomst zou brengen en tegen eind juni een eigen zaak in bijberoep hebben en al actief workshops geven. Wie had dat kunnen denken? Bedankt om mij te begeleiden op mijn weg om dromen waar te maken. Dankzij jou geloof ik erin!		
		 
				ERIKA DE GEEST
				Theesommelier / De Konijnenbos
			
			Ik ben een fervent theedrinker en droom al enkele jaren van mijn eigen theebar. Door enkele losse theeworkshops te volgen (ondermeer bij Robin), ontdekte ik al snel dat de theewereld immens groot was en er nog zoveel te leren viel. Robin zijn rust en vakkennis overtuigden me om de jaaropleiding theesommelier bij hem te volgen. Wat een fantastisch jaar was dat! Eind 2020 startten we met zijn vijven aan de cursus. De maandelijkse lessen waren een lichtpuntje in het zware coronatijdperk. Elke les was telkens nauwgezet voorbereid: een gedetailleerde reader, een gezellige locatie, een gezonde lunch met versgemaakte soep, een verzorgde presentatie op een scherm, enz. Wat Robin uniek maakt in de theewereld is dat hij niet merkgebonden is. Hierdoor hebben we theeën van verschillende theeleveranciers en boeren leren kennen. Zeer handig wanneer je zelf in de theebusiness wil stappen. Deze cursus heeft me zoveel opgeleverd: een nog grotere passie voor thee, vriendschap en een geloof in mijzelf om met thee aan de slag te gaan. Een echte aanrader dus!
		
		 
				EEF DE HOUWER
				Theesommelier / Boek en Tas
			
			Na alle workshops gevolgd te hebben in Brugge en toch wat getwijfel, waagde ik de stap en schreef ik me in voor de opleiding Theesommelier. Die twijfel bleek achteraf nergens voor nodig. Met open vizier, veel opgedane kennis en nog meer interesse in thee studeerde ik af. Robin is een fantastische gastheer en neemt je stap voor stap mee op ‘theereis’. Zijn expertise is ongezien.  Elke les worden meerdere thee’s gezet en geproefd en je wordt aangemoedigd om te benoemen wat je proeft, alles is OK, niets is fout. Je leert over de verschillende zetmethodes, wordt ingewijd in de factoren die het theeblad kunnen beïnvloeden (klimaat, schaduw, terroir, bemesting, hoogte, …) en wat de invloed daarvan is op de smaak. Nooit gedacht dat over thee zoveel te leren viel. De opleiding was in Brussel – daar had ik eerst niet op gerekend. Maar dat viel zeer goed mee. Het is wat je ervan maakt. Ik startte de lesdag met een korte wandeling waardoor ik Brussel leerde kennen en appreciëren. Nog vóór de les even snuisteren op de markt of genieten van een koffie werd snel een nieuwe leuke gewoonte.
		
		 
				KELLY VANTORRE
				Theesommelier
			
			Voor ik aan de opleiding ‘theesommelier’ begon was ik al een thee drinker. Ik wou meer weten over thee en ging op zoek naar een leuke cursus. Zo kwam ik bij Thee Academie Vlaanderen terecht. Robin nam ons mee in een prachtig verhaal. Al snel ontdekte ik dat ik eigenlijk maar weinig over thee wist. Een volledig nieuw pallet aan smaken en geuren, en andere nieuwe begrippen zoals aroma, flavor en mondgevoel, kwamen op mij af. De honger om nog meer bij te leren over deze prachtige theewereld groeide alleen maar. Na de basisopleiding stapte ik in de vervolgopleiding ‘thee en foodpairing’. Mocht je nog twijfelen, dan kan ik je Thee Academie Vlaanderen zeker aanbevelen. Je leert er bovendien heel fijne mensen kennen en het groepsgevoel is zo fantastisch om mee te maken.
		
		 
				BUTCH BAGUET
				Theesommelier / Bakkerij Patrick & Butch
			
			Ik begon met de opleiding theesommelier om klanten beter te kunnen adviseren bij de aankoop van thee in mijn winkel Kwizien. Maar ik ontdekte dat er veel meer over thee te leren viel. En dat er zoveel pure smaken en soorten uit diverse regio’s aan bod kwamen. Het is een boeiende cursus doorheen de theelanden die door Robin met heel veel vakkennis en passie gebracht wordt. Dat ik ook de cursus tea & foodpairing volgde, was een logisch gevolg gezien koken al jaren mijn passie is. Nu weet ik perfect hoe ik thee als wijnvervanger bij een smaakvolle maaltijd kan serveren.		
		 
				ELS PETERS
				Theesommelier
			
			Zonder voorkennis, zonder ervaring maar met heel veel nieuwsgierigheid ging ik aan de slag met de opleiding 'Theesommelier' van Robin Boels bij Theeacademie Vlaanderen. Mijn kennis groeide, mijn ervaring dikte aan en mijn nieuwsgierigheid raakte maar niet getemperd door de ontzettend boeiende manier van lesgeven over de wereld van Thee. Een nieuw tijdperk ging voor mij van start. De persoonlijke aandacht die Robin voorziet in de kleine maar met zorg samengestelde groep zorgt ervoor dat het een opleiding op maat is waarbij er tevens veel van de collega's onderling wordt geleerd. Nu kan ik onderbouwd een theeselectie maken, klaarzetten en die met fierheid delen met anderen. Dit is een zeer fijn resultaat dat mijn verwachting sterk overtreft! Ik blijf dan ook met veel plezier terugdenken aan de opleiding en kan ze alleen maar aanraden.
		
		 
				JOHAN PENSON
				Theesommelier / InfraCult
			
			Wie een gids zoekt in de ontzettend wijde wereld van thee kan niet om Thee Academie Vlaanderen heen. In een opbouwende en gestructureerde opleiding effent Robin het pad naar kennis en kunde. Robin staat tussen zijn studenten en neemt hen mee op wereldreis, met geur en smaak als kompas. Van de krachtige Afrikaanse theeën, over de gestoomde sereniteit van Japan tot de oorsprong van thee in China. Of het nu je passie of carrière is, voor je 't weet spreek jij ook de taal van thee en ben je thuis in de wereld ervan.
		
		 
				GIANNI DEBEUF
				Theesommelier / Tea Point One
			
			Ik was geen theedrinker. Maar na mijn opleiding Sommelier Conseil kwam per toeval ook thee op mijn pad. Ik was verrast door de vele gelijkenissen tussen wijn en thee. Beide zijn terroir producten met een eigen verhaal waarvan je ten volle moet genieten. In de Thee Academie bij Robin werd ik ondergedompeld in de heerlijke wereld van de thee. Telkens keek ik uit naar de volgende les. Nieuwsgierig naar een nieuwe theesoort of thee regio. Uren naar Robin luisteren was boeiend, zelfs rustgevend. Anderzijds kregen wij in onze kleine groep altijd de kans om onze mening, feedback te geven. Er ontstonden zelfs vriendschappen. Zonder enige twijfel startte ik ook de vervolgopleiding Tea & Food. Als sommelier geef ik in onze zaak nu ook mijn klanten het nodige advies in hun zoektocht naar een passende wijn of thee bij een gerecht of gelegenheid. Ik zou de opleiding zo opnieuw doen …		
		 
				TANIA ROEGIS
				 Theesommelier / Sommelier-conseil / Neyt wijnen & thee
			
			Ik was al even bezig met thee en had contacten met mensen die over veel theekennis beschikten.
Omdat de kennis en de visie bij deze theemeesters zich vooral in één vijver afspeelde, zocht ik iets meer neutraal en mondiaals zonder in een bepaalde richting geduwd te worden.
En dit vond ik gelukkig bij Robin Boels. Hij is professioneel en neemt je gepassioneerd mee in het verhaal van thee in het algemeen. De cursus geeft je een perfecte uitgebalanseerde basis om uw eigen weg in de wereld van thee verder uit te bouwen. Zijn warme persoonlijkheid maakt hem automatisch een vriend. Je kan altijd bij hem terecht met vragen en om raad.		
		 
				MOHAMED BOUHADAN
				Theesommelier / ATAI
			
			Als Japanologe kwam thee via syllabi en de gastvrijheid in het land van de rijzende zon zelf mijn pad binnengeslopen. Thee werd een niet te stuiten passie waar het hart van vol was. Zo hoorde ik van een vriend (Tyas H.) uit Japan over de theegoeroe Robin Boels. Ik besloot mijn nieuwsgierigheid te goed te doen en volgde zijn opleiding. Robin is uiterst professioneel, wetenschappelijk en objectief in zijn aanpak, wat voor mij een verademing, geruststelling en een ware bron van inspiratie is. Robin staat ook steeds paraat met advies en goede zorgen, waardoor je het gevoel krijgt er thuis te komen. Ik ben dankbaar dat deze reis mogelijk was in nare tijden van pandemie.		
		 
				ANNABELLE MAES
				Theesommelier /  Kaori Tea & Spices / Kaori Experience
			
			Ik keek elke maand reikhalzend uit naar de dag dat we, een geweldige groep mensen, professionelen en liefhebbers, opnieuw samen kwamen om te ontdekken, te proeven, en te luisteren naar een gepassioneerde Robin. De opleiding die ik genoten heb bij Robin en Thee Academie Vlaanderen overtrof al mijn verwachtingen. Als een echte gids laat hij je ontzettend veel aspecten van thee zelf ontdekken, van zetmethodes tot smaakprofielen tot … en motiveert hij je om zelf een eigen weg te zoeken in de gigantische wereld van de thee en om deze passie te delen met iedereen.
		
		 
				TOM REINHARD
				Theesommelier
			
			Ik ben een theedrinker, al altijd geweest en voelde de nood om mijn kennis over thee te verruimen. De opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen kwam als geroepen. Robin deelde met veel passie zijn kennis over de thee en het theezetten waardoor mijn liefde voor thee na elke les groter werd. De theewereld is een verhaal geworden dat ik niet meer kan loslaten waardoor ik als theesommelier in bijberoep ben gestart met mijn ‘Theehuis Pluk’. Ik ben Robin enorm dankbaar voor deze professionele opleiding. Het is een echte aanrader!
		
		 
				RUTH CATTOIR
				Theesommelier / Theehuis Pluk
			
			Een gelukzalig gevoel, een glimlach op het gezicht, een gedeelde passie en een onvergetelijke ervaring met thee – zo blik ik terug op de opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen. Robin heeft ons meegenomen op een boeiende thee-reis en leerde ons allerlei soorten smaken, geuren en kleuren ontdekken waardoor mijn passie voor thee meer en meer groeide. Hij gidste ons met al zijn kennis en ervaring doorheen de wondere wereld van thee. Dankzij deze opleiding heb ik mijn passie tot leven kunnen brengen en ben ik nu gestart als theesommelier met Té. Een echte aanrader!
		
		 
				JOKE CAPPOEN
				Theesommelier / Plukthee
			
			Als verloskundige hielp Robin het camellia-sinensis-kind in mij baren. Als goeroe zegende hij mij in zijn gong fu cha-tempel en als theemissionaris wist hij mij te bekeren en besprenkelde hij mij kwistig met gewijd oolongwater. Robin verdient het opgenomen te worden in de orde van de Chinese gulden draak.
		
		 
				DIRK DEMEYERE
				Theesommelier
			
			Ik was al jaren in de ban van thee, maar wilde veel meer dan enkel thee drinken. En dat 'meer' heb ik mogen ervaren tijdens de boeiende opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen. Robin, die zelf begeesterd is door thee, was niet alleen mijn leraar, maar ook mijn mentor. Hij heeft me laten proeven, ruiken, voelen, ontdekken, verwonderd staan. Mijn passie voor thee werd alsmaar groter. En die passie wil ik nu graag delen met anderen.
		
		 
				INGE HUYBRECHTS
				Theesommelier
			
			Dankzij de deskundige begeleiding van Robin is mijn theewereld helemaal open gebloeid. Nieuwe geuren, kleuren en smaken ontdekken is een deel van mijn dagelijkse leven geworden. Deze kwalitatieve opleiding, ja.. er moet gestudeerd worden, is tot in de puntjes verzorgd. Robin laat niets aan het toeval over. Het afgelopen jaar heeft me zoveel gebracht, mooie avonturen, nieuwe ontdekkingen, maar ook vriendschap. Het is zoveel meer dan gewoon een opleiding. Voor mij is het een aanrader en ik zou onmiddellijk opnieuw starten. Klassewerk!
		
		 
				KELLY MEEUS
				Theesommelier / Theeblog
			
			Via mijn job kom ik dagelijks in contact met mensen die gepassioneerd bezig zijn met thee, steeds meer groeide mijn interesse en wilde ik me nog meer gaan verdiepen. Ik kwam in contact met Robin en Thee Academie Vlaanderen via een workshop. Vol enthousiasme zijn we nu samen op pad in de boeiende, wondere wereld van thee!
		
		 
				ELKE BERTENS
				Theesommelier / T-CO
			
			Passie … Wanneer onthult de passie zich? Kiezen wij haar of kiest zij voor ons? Sinds een drietal jaar stond er op mijn ‘to do’ lijstje:‘cursus thee volgen’. Het bleef echter op de achtergrond. Met de jaren werd het gevoel om iets met thee te doen dwingender. Een afspraak met Robin Boels van de Vlaamse Thee Academie geregeld. Toen kwam het binnen. Het sijpelde niet rustig binnen. Het leek wel een Tsunami. Thee brengt alles samen waar ik van hou: reizen, China, Chinees, spiritualiteit, natuur, koken, … zoals het ook mensen samen brengt. Hier wil ik mij in verdiepen. Mij laten overspoelen door zijn diversiteit en mij laten ontroeren door zijn complexheid. Volgens mij kiest de passie ons op het juiste moment en ik ben zeer dankbaar dat ik dit avontuur mag aangaan !
		
		 
				KLAAS VAN DE CRUYS
				Theesommelier
			
			Passie voor thee, liefde voor een dagelijks kwaliteitsmoment en de ambitie om deze sensatie te delen met anderen, dit heb ik op zak. Ik stap als groentje in de wereld van de theesommelier. Het is schitterend hoe Robin als meester theesommelier in de Thee Academie zijn kennis over thee, over het zetten van thee, over bewust omgaan met smaken, kleuren en geuren, over foodpairing en nog meer thee-avonturen met ons wil delen. Hij heet ons oprecht welkom in het verhaal van thee.		
		 
				MARTINE PUYLAERT
				Theesommelier / Tea Social Club
			
			Na de heel boeiende en kwaliteitsvolle opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen was er goesting naar meer. Met de vervolgcursus thee@food dompelt Robin je met passie onder in een wereld vol smaken, geuren en kleuren. Hij leert je hoe thee te combineren met kaas en chocolade, welke thee bij welk gerecht past, koken met thee, ... Hij is een schitterende gids in de prachtige wereld van de thee!
		
		 
				GREET HUYBRECHTS
				Theesommelier
			
			Deze jaaropleiding deed mijn reeds bestaande liefde voor thee openbloeien tot een ware passie waar ik me meer en meer in wil verdiepen. Deze opleiding biedt de perfecte balans tussen kennis verwerven en proeven. Het wekte in mij een diep respect op voor het product thee en gaf mij zo de stimulans om deze kennis met zoveel mogelijk mensen te delen.
		
		 
				CAROL BAILLEUL
				Theesommelier / The Art of Tea Brewing
			
			Robin Boels stelde een prachtige opleiding samen. De combinatie van degelijke informatie en theorie met heel veel thee proeven en toegepaste oefeningen voor sommeliers maakt de opleiding zeer compleet. Robin besteedt heel veel zorg aan de opleiding, hij is professioneel, gepassioneerd en door zijn warme persoonlijkheid voel je je meteen thuis.
		
		 
				JOZEFIEN MUYLLE
				Theesommelier / De natuurlijke weg van thee