THEESOMMELIER

opleiding & training


TEA IS A WORK OF ART AND NEEDS A MASTER HAND TO BRING OUT ITS NOBLEST QUALITIES

Okakura Kakuzo, The Book of Tea


ALS THEESOMMELIER

— heb je een grote passie voor thee —

— bezit je een uitgebreide kennis over de verschillende theesoorten en hun productieproces —

— heb je een fijne geur en een goed ontwikkelde smaak —

-– heb je een groter bewustzijn ontwikkeld over smaken en aroma’s
 en kan je deze ook benoemen —

-– ben je een meester in het zetten van thee en slaagt je erin om steeds het beste uit de theeblaadjes naar boven te halen —

-– breng je thee in harmonie met spijzen en gerechten —

-– slaag je erin om anderen thee te laten beleven —

-– ben je in staat om adviezen te geven aangepast aan de noden van de klant —

— ben je op een steeds voortdurend avontuur om thee te blijven ontdekken —

 
THEE OPLEIDING

Thee Academie Vlaanderen biedt je een theeopleiding aan op hoog niveau. 

Naast het verwerven van uitgebreide kennis over thee staan vooral de vaardigheden van een theesommelier centraal.

Je leert er alles over de theeplant en maakt een uitgebreide reis doorheen de verschillende theelanden. Je bestudeert de verschillende klassen thee en hun specifieke productieprocessen. Ondertussen leer je hoe de verschillende cultivars van de theeplant en hun terroir bepalend zijn voor hun smaakprofiel. Het accent ligt op het experimenteren met verschillende zetmethoden (op z’n Westers, maar ook Gong Fu Cha, de Chinese theeceremonie met gaiwan of yixing) en op het oefenen in het herkennen en benoemen van geuren en smaken.

Er wordt steeds gewerkt met origine-theeën van hoogstaande kwaliteit.

Thee Academie Vlaanderen pakt deze training op een zeer professionele manier aan! Je kunt rekenen op een degelijk gestructureerde theoretische opleiding en intensieve coaching bij alle praktische vaardigheden.

De groepsdynamiek zorgt bovendien voor een belangrijke stimulerende factor.

 
PASSIE

– WIE ZICH VERLIEST IN ZIJN PASSIE HEEFT MINDER VERLOREN DAN WIE Z’N PASSIE VERLIEST –

Ben je benieuwd naar het theeverhaal of heb je reeds een passie voor thee en wil je je er verder in verdiepen, dan is deze jaaropleiding beslist iets voor jou. Voorkennis is niet nodig.

Er wordt gewerkt in een kleine groep zodat elke cursist zich tot een goede theesommelier kan ontplooien. De tijd, gespreid over een jaar, heb je echt nodig om de theorie te kunnen verwerken en om de praktijk voldoende te kunnen oefenen.

Het leren herkennen en benoemen van aroma’s, geuren en smaken vraagt immers heel wat oefening. 

De basisopleiding bestaat uit 12 cursusdagen, gespreid over een periode van 10 maanden.

Elke cursusdag start om 9u30 en eindigt omstreeks 17u00, en is steeds een combinatie van theorie en praktijk.

Uitgebreide syllabus en verzorgde lunch zijn inbegrepen.

Aan de hand van studievragen en thuisopdrachten leer je stap voor stap de kneepjes van het vak.

Aan het begin van elke cursusdag wordt je theoretische en praktische kennis getoetst.

Je rondt je opleiding af met een eindpresentatie.

 
BLADER HIER DOORHEEN HET PROGRAMMA

Dag 1
 
Theesommelier
Kennis en vaardigheden

Camellia Sinensis
De theeplant, variëteiten en cultivars
Ecologie, de natuurlijke omgeving van de theeplant
De magie van de terroir
De pluk en de oogst van theeblaadjes

Eén enkele plant, meerdere kleuren thee
De stappen tijdens de productie van thee
Oxydatie of fermentatie

De kunst van thee zetten
Hoe kun je het beste uit het theeblad halen ?
De kwaliteit van thee / Bewaren van thee
Doseren van theeblaadjes
Kwaliteit en temperatuur van het ideale water
Keuze theepot / Het contactoppervlak van de blaadjes met het water
 Ideale infusietijd
Thee serveren
 
Proeven van witte theeën, groene theeën, een gele thee,
oolong theeën, zwarte en postgefermenteerde theeën
Met inleiding op de verschillende zetmethodes

Dag 1
 
Theesommelier
Kennis en vaardigheden

Camellia Sinensis
De theeplant, variëteiten en cultivars
Ecologie, de natuurlijke omgeving van de theeplant
De magie van de terroir
De pluk en de oogst van theeblaadjes

Eén enkele plant, meerdere kleuren thee
De stappen tijdens de productie van thee
Oxydatie of fermentatie

De kunst van thee zetten
Hoe kun je het beste uit het theeblad halen ?
De kwaliteit van thee / Bewaren van thee
Doseren van theeblaadjes
Kwaliteit en temperatuur van het ideale water
Keuze theepot / Het contactoppervlak van de blaadjes met het water
 Ideale infusietijd
Thee serveren
 
Proeven van witte theeën, groene theeën, een gele thee,
oolong theeën, zwarte en postgefermenteerde theeën
Met inleiding op de verschillende zetmethodes

Dag 2
 
Het kweken van de theeplant
Nieuwe theeplanten kweken
Van de nursery tot de plantage
Verzorgen van theeplanten
De verschillende manieren van cultiveren
Biologisch teelt

Groene thee
Productieprocessen van groene thee
Verschillende technieken om het enzym, dat verantwoordelijk is voor oxydatie, te neutraliseren
 
Proeven van groene theeën
Smaakprofielen, geur- en smaaknuances
in groene theeën

Zwarte thee
Productieprocessen van zwarte thee
De orthodoxe methode versus het procedé CTC/LTP
 
Proeven van zwarte theeën
Smaakprofielen, geur- en smaaknuances
in zwarte thee

Dag 3

Witte thee
Types witte thee
Productieprocessen van witte thee

Proeven van witte theeën
Smaakprofielen, geur- en smaaknuances
in witte theeën

Gele thee
Productieprocessen van gele thee
Types gele thee

Proeven van gele thee
Smaakprofielen, geur- en smaaknuances
in gele theeën

Oolong thee of gedeeltelijk geoxideerde thee
Productieprocessen van oolong theeën
Types gedeeltelijk geoxideerde theeën

Proeven van oolong theeën
Smaakprofielen, geur- en smaaknuances
in oolong theeën
Hoe een ‘aroma teacup set’ gebruiken ?

Dag 4

De Chinese theeceremonie: Gong Fu Cha
Principes van de Chinese theeceremonie
Benodigdheden van de Gong Fu Cha
De verschillende stappen van de ceremonie

Een gaiwan/zhong of yixing theepotje
Hoe kiezen?
Een nieuw yixing theepotje voorbereiden

Praktijk van de Gong Fu Cha
Een gaiwan en yixing leren gebruiken
De hoeveelheid blaadjes, duur en aantal infusies

Puerh en postgefermenteerde thee
De grote types puerh: sheng cha en shu cha
Productieprocessen van puerh/postgefermenteerde thee
Oude puerh en gerijpte puerh

Proeven van puerh/postgefermenteerde thee
 Smaakprofielen, geur- en smaaknuances
in puerh/postgefermenteerde theeën


Dag 5 en 6

Proeven
Zintuiglijke analyse, tegelijkertijd gemakkelijk maar ook complex
Fysiologie van het proeven: uitzicht, smaak, geur, en tastzin
Hoe een thee proeven en evalueren ?

De taal
om geur en smaak te omschrijven
Hoe kun je de smaak, geur en textuur van een thee omschrijven ?
Het aromawiel van thee, een onmisbaar hulpmiddel om de aroma’s in thee te benoemen

Thee in China 
De geschiedenis van thee tijdens de verschillende dynastieën in China
China, de wieg van thee
Mythen
Etymologie en het karakter voor thee
De verschillende manieren waarop thee geconsumeerd wordt
tijdens de Chinese geschiedenis

Terroir, theegebieden in China en hun theeën 
Fujian
Zhejiang
Jiangsu
Anhui
Jiangxi
Guangdong
Yunnan
Hainan
Sichuan

Zetmethodes van thee oefenen
Chinese theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven

Bai Hao Yin Zhen / Bai Mu Dan / Gong Mei / Shou Mei / Tie Guan Yin / Da Hong Pao / Shui Xian / Rou Gui / Lapsang Souchong / Jin Jun Mei / Lung Ching / Gunpowder / Mao Jian / Bi Luo Chun / Taiping Houkui / Maofeng / Qimen / Jasmijnthee / Jasmijnparels / Chun Mee / Milan Dan Cong / Golden Yunnan / Sheng pu erh / Shu pu erh / Aged pu erh / Bai Sha Lu

Een aantal andere
Azatische theelanden ontdekken
Vietnam
Thailand
Maleisia
Indonesia

Dag 7
Thee in Japan

De geschiedenis van thee in Japan

Oorsprong en theeteelt
De cultivars
De pluk en oogstkalender
Regio’s en hun terroir

De Japanse theeceremonie : Le Cha No Yu
Principes van de ceremonie
Benodigdheden voor de Japanse theeceremonie
Hoe maak je op traditionele wijze een matcha klaar, met gebruik van het specifieke materiaal ?

Traditionele Japanse theepotjes
Hoe gebruik je een kyusu ?
Hoe gebruik je een hohin/shiboridashi ?
Hoeveelheid blaadjes en infusietijd

Gids van diverse types Japanse thee
Sencha / Bancha / Tamaryokucha / Kamairicha / Mecha / Fukamushicha
De techniek van overschaduwen / Shincha / Gyokuro / Tencha / Kabusecha
Matcha / Kukicha / Hojicha / Genmaicha / Konacha
Japanse zwarte thee en oolong / Postgefermenteerde Japanse thee

Zetmethoden van Japanse thee oefenen
Theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven

Dag 8
Thee in India en Nepal

De geschiedenis van thee in India en Nepal

Oorsprong en theeteelt
De pluk en de oogstkalender
De productie van Darjeeling

Theeregio’s en hun terroir
Darjeeling/Assam/Nilgiri/Kangra/Sikkim/Nepal

Thee graden
De term ‘oranje pekoe’
Classificatie van volle bladeren
Classificatie van gebroken bladeren
Classificatie ‘fanning’ en ‘dust’

Theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven 
Darjeeling First Flush / Darjeeling Second Flush / Darjeeling Autumn Flush
Assam / Nilgiri / Kangra / Sikkim / Nepal

Een Chai klaarmaken

Dag 9
 Thee in Sri Lanka

Geschiedenis
De geboorte van thee in Ceylon

Oorsprong en theecultuur
Regio’s en hun terroir
De vele microklimaten
Classificatie volgens de hoogte

Theeregio’s
Dimbula
Nuwara Eliya
Uva
Uda Pussellawa
Kandy
Ruhuna

Theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven
Verschillende theeplantages in Sri Lanka
Highgrown / Midgrown / Lowgrown

Tea Tasting set van de professionele teataster
De internationale norm ISO 3103:1980
Het verloop van een professionele theeproeverij

Theeën proeven zoals een professionele tea taster
Witte thee, groene thee, gele thee, oolong, zwarte en postgefermenteerde thee


Dag 10
Thee in Taïwan

Geschiedenis van thee in Taïwan
Formosa, wondermooi eiland

Taïwan cultivars
Taïwan Tea Research and Extension Station
Jin Xuan, Cui Yu, Si Yi Chun, Assam#8, Ruby#18

Theeregio’s
Taipei / Nantou / Hsinchu / Chai Yi / Hualien / Taichung

Theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven 
Baozhong / Tie Guan Yin / Dong Ding / Shan Lin Xi / Lishan / Alishan / Sun Moon Lake
Gaba oolong / Gui Fei Oolong / Jin Xuan Oolong / Jade Oolong / Four Seasons Oolong / Zwarte thee #18

Thee in Zuid-Korea

Theeregio’s

Theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven

Dag 11
 Theeculturen

Oost Friesland
De bijzondere bereiding van thee in het Noorden van Duitsland

Tibet
Tibetaanse boterthee
Tibetaanse melkthee

India
Masala chai met melk

Turkije
çay, thee op Turkse wijze

Marokko
Marokkaanse muntthee

Groot-Brittanië
De Engelse theetraditrie

Zuid-Amerika
Yerba Maté
 –
Zuid-Afrika
 Rooibos/Honeybush

Verfrissende dranken 
Cold brew en Ice brew
Technieken
Hot brew en Shock brew
Hoe maak je een icetea klaar ?
Technieken

Theeën proeven
Smaak- en geurgewaarwordingen omschrijven
‘Ostfriesen’ thee
Tibetaanse boterthee
Masala chai
Turkse çay
Marokkaanse muntthee
Rooibos
Honeybush
Maté
 Coldbrew van verschillende theeën
Icetea van thee en kruiden

Dag 12

Afrikaanse landen
Kenia
Tanzania
Malawi

Infusies, kruiden en mélanges

Blind proeven, een moeilijke oefening
Theeën proeven

English Afternoon Tea
Eerste stappen in foodpairing met thee


PRIJS


—  bij éénmalige betaling krijg je 300€ korting en betaal je 2400€ —

of

  —  bij gespreide betaling betaal je 2700€ ( 5 x 540 € )  —

°

syllabus en lunch inbegrepen

incl 21% btw


EERSTVOLGENDE JAAROPLEIDING

SAVE THE DATE

zaterdag 16 mei 2026 van 14u00 tot 16u00

°

Info moment voor iedereen die in de opleiding ‘theesommelier’ geïnteresseerd is,

in het praktijklokaal van de theeacademie in Sint-Michiels Brugge.

°

We vertellen je hoe de opleiding in elkaar steekt, overlopen het volledige cursusprogramma, wat onze doelstellingen zijn en lichten graag toe wat de voorwaarden zijn om te slagen en het diploma te behalen. Ben je benieuwd of deze opleiding iets voor jou is, kom dan zeker langs!

Grijp deze unieke kans om de lesomgeving te leren kennen en maak kennis met de docenten Robin Boels en Gianni Debeuf. 

°

Meld je hieronder aan / praktische info volgt na aanmelding.

 

Academiejaar september 2026 – juni 2027

°

 Ten Briele 14/8, 8200 Sint Michiels-Brugge

°

NOG VOLDOENDE PLAATSEN VRIJ

 

INFORMEER HIER NAAR BESCHIKBAARHEID OF STUUR EEN MAIL NAAR info@theeacademievlaanderen.be
naam - voornaam
straat - huisnummer - postcode - plaats
Scroll naar boven